Op deze pagina is het werkproces van mijn afstudeerwerk van de Breitner Academie te lezen en te zien. Om alleen het beeldende werk te zien: kijk op deze pagina. Zien waar de inspiratie hiervoor vandaan komt? Kijk dan op deze pagina.

Op zoek naar ervaringen 

Het kijken naar of beschouwen van kunst kan naar mijn mening net zo waardevol zijn als het lezen van een goed boek, het lopen door een bos en euforisch worden door de zang van vogels of misschien zelfs het verliefd worden op een ander mens. Het gaat voor mij om nieuwe ervaringen. Ervaringen die er niet zouden zijn geweest als het kunstwerk er niet zou hebben bestaan. Kennis die niet tot stand zou zijn gekomen als ik niet gekeken had naar dat specifieke werk. Meningen die ik niet had gevormd, omdat ik er simpelweg niet bewust van was dat het bestond. 

Nieuwe ervaringen dus. Een andere kijk op een bestaand iets. Verwonderd worden. Ontroerd raken. Boos zijn. Nadenken over het werk, ook nadat je het kunstwerk verlaten hebt. Als kunstkijker ben ik hiernaar op zoek, deze nieuwe ervaringen. Ik word graag uitgedaagd, verander graag mijn bestaande patronen als hiervoor aanleiding is. Als maker wil ik graag een van de vele nieuwe ervaringen voor de kijker creëren.  

Tijdens het maken van beeldend werk ervaar ik hierdoor vaak een bepaalde vorm van twijfel over het nut van mijn werk. Ik wil aan de ene kant graag een ervaring creëren, maar aan de andere kant niet beperkt worden door de doelgroep die ik voor ogen heb. Ik denk vaak groot, terwijl ervaringen net zo goed, of misschien zelfs beter in de kleine dingen kunnen zitten. Daarom heb ik me voor dit project gefocust op mijn eigen perceptie en ervaringen. Observaties van gebeurtenissen, bijbehorende herinneringen, gevoelens en gevormde meningen zijn de bron van mijn werk. 

Procesfoto's 

Afstudeerwerk

21x21cm

Deze serie bestaat uit vierentwintig tekeningen gemaakt met waskrijt en fineliners op papier met het formaat 21cm bij 21cm.

 

De werken uit 21x21cm gaan in op mijn perceptie van onze maatschappij vanuit mijn blik als mens en als kunstenaar. Samen vormen de tekeningen een groter geheel, met verschillende invalshoeken en interpretaties. Omdat ik vind dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn, heb ik voor deze serie geëxperimenteerd met het gebruik van Instagram als presentatie-medium.  

Organische vormen

Een van de vormen uit mijn serie 21x21 heb ik verder uitgewerkt om te onderzoeken welke kleurencombinaties en vormen werken. De bovenstaande serie is hiervan het resultaat.

2020: De update

Update

In de afgelopen maand heb ik mijn maakproces aangepast. De eerste stap is om zoveel mogelijk tekeningen zonder voorbedacht plan te maken. Op een later moment in de tijd volgt stap twee: het categoriseren van de tekeningen. Ik categoriseer ze op inhoud en uiterlijk. Als ze gecategoriseerd zijn, rangschik ik ze in een zo kloppend mogelijke ordening: dit is te zien in de presentatie van de tussentijdse beoordelingen. Voor documentatie: scroll naar beneden.

Dit zouden we echt vaker moeten doen
Dit zouden we echt vaker moeten doen

press to zoom
Ik ben alleen gezellig met een drankje op
Ik ben alleen gezellig met een drankje op

press to zoom
Mooi weer gespeeld
Mooi weer gespeeld

press to zoom
Dit zouden we echt vaker moeten doen
Dit zouden we echt vaker moeten doen

press to zoom
1/13

Schetsen

Hierboven is een documentatie van schetsen te zien. Het grootste gedeelte van het maakproces houd ik analoog bij.

Tussentijdse presentatie

Verscheidene tekeningen. Gepresenteerd tijdens de tussentijdse presentatie.

Serie A2 (3 van 5)

Verscheidene tekeningen. Gepresenteerd tijdens de tussentijdse presentatie.

Materiaal: papier, marker, wasco, fineliner.

Tussenruimte

Expositie 2020

Expositie Tussenruimte (2020)

Voor de expositie Tussenruimte van studievereniging Baksteen heb ik gespeeld met de perceptie van ruimte. Door een nis roze te verven, leek de nis een aparte ruimte op zichzelf te worden: losstaand van alles om hem heen. Dit effect is iets waar ik niet op rekende, maar het is wel iets waar ik verder mee wil experimenteren. 

 

Installatie

Schetsen

Van Instagram naar installatie

Het effect van het creëren van een nieuwe ruimte is iets wat werkt voor mijn tekeningen. Wel merk ik dat het erg gestructureerd is, waardoor de boodschap van het werk niet overeenkomt met de presentatie. Het voelt nog alsof het een presentatie is in een museum terwijl dit niet de intentie is. Dit gevoel wil ik laten verdwijnen. Hiervoor ga ik twee dingen uitproberen, namelijk 1: Het maken van een installatie met mijn werk en 2: Werken maken op gevonden materiaal, in plaats van nette witte papieren. Op de bovenstaande schetsen is mijn huidige werkproces rondom de installaties te zien. 

 

 Nieuw werk

Oude materialen

Na de tussentijdse beoordeling heb ik zoveel mogelijk materialen bij elkaar gezocht die ik al in bezit had. Ik maak alleen nog werk op materiaal dat ik niet zelf koop. Naast dat ik in mijn dagelijks leven graag zo weinig mogelijk afval genereer, vind ik dat het materiaal past bij mijn werk. Ik maak vooral veel werk dat bij elkaar een boodschap kan overdragen, het is naar mijn idee op een bepaalde manier vluchtig. Het gebruik van bestaand en/of restmateriaal geeft ook een meer vluchtig gevoel aan het werk, meer dan een weloverwogen gekocht 100 grams gebleekt papier bijvoorbeeld. Het gebruiken van materiaal dat snel beschikbaar is stelt me in staat om snel werk te maken op het moment dat ik een idee heb. Hierdoor kan ik veel meer werk maken, zonder van tevoren na te hoeven denken over het materiaal dat ik wil gebruiken.