top of page

Kalopsia, 2020

Mixed media

Het kijken naar of beschouwen van kunst kan naar Iris’ mening net zo waardevol zijn als het lezen van een goed boek, genieten van muziek tijdens een festival of misschien zelfs het verliefd worden op een ander mens. Kunst gaat voor Iris om nieuwe ervaringen. Ervaringen die er niet zouden zijn geweest als het kunstwerk niet zou hebben bestaan en meningen die ze niet had gevormd, omdat ze er simpelweg niet bewust van was dat het werk bestond. 

Nieuwe ervaringen dus. Een andere kijk op een bestaand iets. Verwonderd worden. Ontroerd raken. Boos zijn. Nadenken over een werk, ook nadat je het kunstwerk verlaten hebt. Als kunstkijker is ze hiernaar op zoek, als maker wil ze graag een van deze vele nieuwe ervaringen voor de kijker creëren.  

Een levensveranderende ervaring is voor haar het ultieme doel, maar tegelijkertijd brengt dit doel een bepaalde druk met zich mee. Kleine werken en dagelijkse onderwerpen lijken nutteloos, terwijl ervaringen net zo goed, of misschien zelfs beter in de kleine dingen kunnen zitten. Daarom zijn observaties van gebeurtenissen, bijbehorende herinneringen, gevoelens en gevormde meningen de bron van Iris’ afstudeerwerk ‘Kalopsia’. 

KALOPSIA
KALOPSIA
bottom of page