Untitled, 2018

Ik ben voor 3D op zoek gegaan naar meer inspiratie. Ik ben ergens wel tevreden met het resultaat, maar ik ben nog niet helemaal klaar met het concept. Ik kwam tijdens mijn zoektocht bij kunstenaars die mij al eerder inspireerden. Hieronder zijn een aantal varkens te zien. Deze varkens zijn getatoeëerd door Wim Delvoye. Wim Delvoye is een Vlaamse kunstenaar. Hij heeft voor dit project een aantal varkens 'gered' van de slacht. Hij heeft de varkens getatoeëerd met bijvoorbeeld Gucciprints of Disney-afbeeldingen. Dit deed hij terwijl de varkens onder narcose waren. Hij kreeg hierdoor veel tegenstand van dierenrechtenorganisaties, omdat het dierenleed zou zijn. Ik ben het echter wel eens met zijn standpunt: hij heeft de varkens gered van een te vroege dood. Is een tattoo, waar de varkens geen ongemak van ervaren, dan zo slecht?

Daarnaast vind ik het statement dat hij maakt ook goed: door ze een tattoo te geven heeft hij het varken tot kunst verheven. Helaas is het in onze maatschappij zo dat kunst meer waard is dan een varken, waardoor het beestje niet meer afgeslacht kan worden. Hiermee zet hij vraagtekens bij de huidige denkwijze in onze maatschappij.

Een andere kunstenaar die ik tegen kwam was Scott Campbell. Scott is een tattookunstenaar die mensen bereid kreeg om een arm of been door een gat te steken om deze te laten tatoeëren door hem. Hij kiest zelf de ontwerpen en de mensen die deze ontwerpen krijgen weten niet wat ze krijgen. Ik vind dit een interessant iets, omdat de 'proefpersonen' eigenlijk een stuk huid vrij geven voor iets willekeurigs.

Hoeveel is jouw huid waard? Dit is een vraag die vaak in mij op komt, omdat er zo veel verschillende meningen zijn wat betreft het nemen van tattoos. Ik krijg vaak de vraag: vind je dat niet zonde? Maar ik vind het niet zonde. Voor mij zijn tattoos een vorm van kunst en een vorm om voor eeuwig herinneringen te bewaren op een manier die heel dicht bij je staat.

De laatste kunstenaar die me inspireerde voor mijn project is Santiago Sierra. Hij huurde in het jaar 2000 4 prostituees die verslaafd waren aan heroïne in. Hij betaalde ze een shot heroïne als vergoeding voor hun toestemming om hun te laten tattoeren. Dit was meer dan ze betaald kregen als prostituee voor seks. Hij stelt hiermee de waarde van het lichaam en het kapitalistische systeem aan de kaart. Hij heeft de dames door ze te verheffen tot kunst eigenlijk meer waard gemaakt dan de maatschappij ze inschatte.

Ik vind het een raar gegeven dat iets meer waard kan worden als de stempel 'kunst' er aan wordt gegeven. De varkens zijn opeens meer waard en mogen niet meer worden geslacht en de 4 dames zijn opeens onderdeel van een kunstproject en worden gezien door de wereld waar ze anders niet gezien zouden worden. In deze sfeer wil ik door werken. Ik wilde al werken met een vorm van performance art, maar ik wist nog niet zo goed hoe. Ik wilde in de eerste instantie mezelf tattooeren, maar ik wist niet hoe dat zou werken. Ik ben me hierna gaan verdiepen in het animeren van tattoos, maar merkte dat ik toch echte tattoos veel interessanter vind.

Nu is het idee dat ik in de trant van zaken verheffen tot kunst die eerst geen kunst waren, met behulp van readymades en geïnspireerd op de Dada mezelf ga verheffen tot een kunstwerk. Ik ga mezelf tattoeeren met een titel: untitled, 2018. Door mezelf tot kunstwerk te verheffen maak ik van mezelf een object waarvan de waarde door de maatschappij bepaald kan worden. Ik ben waard wat de maatschappij van mij vind. Dit is precies wat ik aan de kaak wil stellen: ik ben net zo veel waard als iedereen. Ieder mens is even veel waard. Heb ik dan als kunstwerk de mogelijkheid om meer waard te worden dan andere mensen? Of ben ik opeens een nutteloos object, een waardeloos kunstwerk? En is het een oplossing om in plaats van varkens ook mensen die geen uitzicht meer hebben tot kunst te verheffen zodat de samenleving ze wel serieus neemt?

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square