Le Néant (het Niet), 2019

Mijn concept is uitgewerkt vanaf de theorie van Sartre over het Zijn en het Niet. Het 'Ik' is volgens Sartre geen innerlijke sfeer die volledig bepaald is. Volgens hem bestaat mogelijke inhoud van de Ik buiten ons bewustzijn. De mens is volgens hem onbepaald, al vanaf het begin. Dit betekent dat je als mens als het ware compleet blanco ter wereld komt. Alle keuzes die je maakt zijn jouw verantwoordelijkheid: je kan je niet verschuilen achter iets als een geloof of een levensstijl. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid.

"Alles wat het Ik zou kunnen typeren, zoals zijn karakter, beroep, uiterlijk, gedrag, enzovoort vindt men enkel als iets externs, als intentioneel object. Wat er dus overblijft van het echte bewustzijn is het niets."

Dit is een citaat dat ik goed vind passen bij mijn werk waarin ik op zoek ben naar hetgeen dat bepaald wat ik ben, wie ik ben. Terwijl ik eigenlijk op zoek ben naar 'niets'.

Mijn werk heet naar het filosofische werk van Sartre: Le Néant (het Niet).

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square