Destructie

Tijdens een lange pauze heb ik nagedacht over een goede bestemming van m'n werk. Na mijn beoordeling werd de suggestie gegeven om iets te doen met het afbreken van m'n werk Le Neant.

Dit wil ik gaan doen op een filmische of performatieve wijze. Ik wil hiermee mijn neiging om mijzelf de distantieren van contact uitbeelden.

Al heel lang ben ik snel geneigd om contacten te verbreken. Ik heb moeite met mensen 'binnen' laten en wanneer een 'relatie' lastig wordt heb ik het gevoel dat het makkelijker is om me ontzettend tactloos en gemeen te gedragen. Op die manier komt eigenlijk niemand dichtbij genoeg. Het afbreken staat voor mijn gevoel voor een dystopie: een wereld waarin ik niet wil leven maar waar ik wel terecht zou komen als ik mijn oude gedragspatroon had aangehouden.

Dit is onderdeel van het onderwerp waar ik deze periode onderzoek naar wil doen: impulsieve gedachten/verlangens. Ik heb vaker de gedachte gehad om gewoon op te staan en weg te gaan uit de wereld waarin ik nu leef, omdat ik het gevoel heb dat ik niets mis of dat niemand me zal missen. In Belgrado kreeg ik bijvoorbeeld heel vaak de gedachte van 'blijven' in mijn hoofd. Ik had heel sterk het verlangen om daar te blijven. Dit heeft in zekere zin ook te maken met het creëren van de werelden waarin ik leef (dit was een nieuwe, een wereld waarin mezelf reflecteerde op de mensen daar), maar dat laat ik voor nu terzijde.

Bovenstaande is één van de vele, constant verschijnende, impulsieve ideeën die in mijn hoofd 'schieten'. Ze verschijnen als een soort flits en gaan vaak snel weg. Maar steeds vaker blijven dit soort ideeën steken en moet ik mijn best doen om ze weg te redeneren voor mezelf. Of: ik geef er aan toe, maar dat is als ik rationeel denk niet per se een goede oplossing, omdat de ideeën vaak eerder destructief zijn dan opbouwend.

Ik wil deze periode graag beeldend werk maken dat op deze impulsieve ideeën in gaat. Ik wil verbeelden hoe dit voor mij voelt en hoe dit er voor mij uit ziet.

Om dit te doen ga ik beginnen met het onderzoeken van manieren van manifestaties/investeringen. Denk bijvoorbeeld aan:

- Onkruid

- Planten (wortels, maar ook bijvoorbeeld klimop)

- (IJS) kristallen

- Bacteriën

- Tumoren

- Inkt in water

Het idee is soms als het ware opeens geworteld in mijn brein. Om deze reden vind ik planten een heel goed beginpunt.

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten